Anneloor van Heemstra

geboren: 05-08-1978 in Amsterdam

email: alvheemstra@gmail.com

tel: 0031 612112339

 

opleidingen:

1996: HAVO op het Comenius College in Capelle aan den IJssel

1996-2001: School voor Journalistiek aan de Hoge School van Utrecht

2010: Opleiding Eigen Kracht

2016: Mediation bij het Centrum voor Conflicthantering

2017: Mediation in Strafzaken bij het Centrum voor Conflicthantering

 

In september 2021 verscheen mijn strip "Dingen die erger zijn".

Lenneke Hoope een goede vriendin van mij, krijgt op 37-jarige leeftijd te horen dat ze borstkanker heeft. Wat volgt is een jaar vol angstige en verdrietige, maar ook bizarre en grappige situaties. Dingen die ergen zijn is een stripverhaal dat kwesties aankaart die veel kankerpatiënten tegenkomen: medische mallemolen, merkwaardige reacties en adviezen, maar ook het omgaan met allesomvattende angst en het oppakken van je leven als de behandeling klaar is.

Ik interviewde Lenneke, tekende en schreef haar verhaal terwijl wij samen aan de keukentafel, in een café of in het ziekenhuis waren.  We maakten er samen deze strip van.

In de grote thema’s en de kleine details is deze strip een intiem, grappig en eerlijk verhaal – er wordt hier niks heldhaftig “verslagen” of “overwonnen”, en dat is er precies zo goed aan.’
- Renske de Greef, schrijver, illustrator en columnist

‘Deze strip is het mooiste, liefste en grappigste wat ik ooit over dit onderwerp heb gelezen.’
- Tjitske Reidinga, acteur

2023/2024 Vergeven of Vergelden (werktitel) 70 min Ism Mint Film in productie (KRO/NCRV)

Vergeven of vergelden brengt in beeld hoe de rechtspraak in Nederland anders kan en maakt invoelbaar maakt wat er te winnen valt als mensen binnen de rechtsgang centraal worden gesteld. Op die manier worden maatschappelijke, veelal vastomlijnde ideeën over recht, onrecht en rechtvaardigheid ter discussie gesteld.

 In Vergeven of vergelden worden strafrechtadvocaten Klaartje Freeke en Wikke Monster gevolgd. Zij vinden dat van de rechtspraak zoals die nu is ingericht, niemand beter wordt. Bevlogen als ze zijn, pleiten zij ervoor dat we anders naar ons rechtssysteem kijken en menselijkheid weer centraal zetten.

momenteel in montage

(camera: Anneloor van Heemstra, David Spaans, Claire Pijman  geluid: Anneloor van Heemstra, Susanne Helmer, Ting Fung Cheung  montage: Chris van Oers)

 

2023 Buurtrecht (werktitel) 50 min Ism Mint Film in productie (VPRO)

In Buurtrecht staat de buurtrechtbank in de wijk Venserpolder in Amsterdam Zuidoost centraal. We zien hoe het strafrecht oplossingsgericht kan werken en wat er gebeurt met mensen wanneer rechtvaardigheid meer is dan de letter van wet opvolgen. 

momenteel in voormontage

(camera David Spaans, Anneloor van Heemstra  geluid: Anneloor van Heemstra, David Spaans

research: Isis Brandt Corstius, Anneloor van Heemstra montage: Festus Toll)

 

2023 Grensgevallen (Dahl tv HUMAN) regie: Ellen Vloet, Anneloor van Heemstra, Stephane Kaas.

Deze zesdelige documentaire serie werd bedacht en geschreven door mijn zusje, Marjolijn van Heemstra. In de serie onderzoekt zij hoe er ruimte kan worden gevonden in morele grensgebieden die  het maatschappelijk debat polariseren. 

Ik dacht mee over de inhoud en regisseerde meerdere afleveringen gedeeltelijk en aflevering 6 over koloniaal verleden in z'n geheel.

 

2022 Vergeven of Vergelden (werktitel) 70 min Ism Mint Film in productie (KRO/NCRV)

Begonnen met draaien van de film: Vergeven of vergelden brengt in beeld hoe de rechtspraak in Nederland anders kan en maakt invoelbaar maakt wat er te winnen valt als mensen binnen de rechtsgang centraal worden gesteld. Op die manier worden maatschappelijke, veelal vastomlijnde ideeën over recht, onrecht en rechtvaardigheid ter discussie gesteld.

In Vergeven of vergelden worden strafrechtadvocaten Klaartje Freeke en Wikke Monster gevolgd. Zij vinden dat van de rechtspraak zoals die nu is ingericht, niemand beter wordt. Bevlogen als ze zijn, pleiten zij ervoor dat we anders naar ons rechtssysteem kijken en menselijkheid weer centraal zetten.

 

2021 Medialogica 38 min (HUMAN/VPRO)

"Lost in Translation"

'Het licht blijft altijd schijnen / Als je maar de moed hebt het te zien / Als je maar de moed hebt het te zijn.' Met deze woorden bracht de 22-jarige Amanda Gorman tijdens de inauguratie van Joe Biden mensen over de hele wereld tot tranen. Over de vertalingen van The Hill we climb ontstonden, beginnend in Nederland, hevige discussies. Hoe kon juist dit gedicht uitgroeien tot een pamflet voor meer diversiteit in de literaire wereld?

Argos Medialogica reconstrueert de discussies rond de vertalingen van The Hill we climb. Wat is het effect geweest van de Nederlandse discussie over wie de juiste persoon is om Amanda Gorman te vertalen op het internationale debat? Hoe konden de emoties over een gedicht zo hoog oplopen? Vertelden media wel het hele verhaal? En wat betekende dit voor betrokkenen, zoals uitgevers en vertalers?

camera: Pierre Rezus

 

2021 Medialogica 38 min (HUMAN/VPRO)

"Journalistiek in crisistijd"

Hoe wordt in Nederland en België door media omgegaan met extreme meningen, feitenvrije stellingen, leugens en de gevolgen daarvan?

Kan de drang naar pluriformiteit ook doorslaan? In Franstalig België worden populistische politici en mensen die complottheorieën verspreiden niet uitgenodigd aan de talkshowtafels of live geïnterviewd. Nederlandse media willen zorgen dat de stem van het volk gehoord wordt. Maar wie is 'het volk?' In hoeverre krijgen extreme geluiden in een tijd van crisis, clicks en kijkcijfers steeds meer een podium? 

camera: Pierre Rezus

 

2020 Medialogica 39 min (HUMAN)

"Destroy my face"

Het wordt in de media aangehaald als het Nederlandse voorbeeld van cancel culture: het verwijderen van het kunstwerk Destroy my face van Erik Kessels. In september dit jaar presenteert de fototentoonstelling Bredaphoto het werk op een skatebaan van Pier 15. Daarop zijn foto’s geplakt van ‘vrouwengezichten’ die plastische chirurgie ondergingen. Het gaat hier niet om echte gezichten, maar om artificiële afbeeldingen die op basis van algoritme tot stand zijn gekomen. Skaters zouden de gezichten langzaam maar zeker kapotrijden. Volgens Kessels zijn de foto’s een aanklacht tegen het schoonheidsideaal dat ons via sociale media wordt opgedrongen. Volgens critici is het een zeer vrouwonvriendelijk werk.

Onder de naam We are not a playground beginnen de tegenstanders een petitie. De sneeuwbal die online begint te rollen veroorzaakt een lawine van reacties waar niemand meer controle over heeft. Binnen no time ondertekenen duizenden mensen uit onder meer de kunstwereld de petitie. Ook binnen de vrouwelijke skatewereld wordt er via social media met afgrijzen gereageerd. Kessels en het skatepark worden voor misogynisten uitgemaakt. Als de sponsoren van Pier 15 zich dreigen terug te trekken, wordt het kunstwerk verwijderd, nog voordat er een echt gesprek heeft plaatsgevonden.

Hoe kan een online protestbeweging ertoe leiden dat het fotokunstwerk van Erik Kessels binnen een week wordt verwijderd? Wat betekent het voorval voor het publieke debat over de kunsten? Wat beweegt de actievoerders? En is hier nu sprake van cancel culture?

camera: Pierre Rezus


2019/2020

"Wat zou jij doen?" 20x 30 min. (HUMAN op Zapp NPO3)

I.s.m. regisseur Nadine Kuipers maakte ik een jeugddocumentaireserie van 20 afleveringen voor Zapp waarin kinderen een dilemma voorleggen en daar een oplossing voor zoeken. 

 

2019

Sinds een aantal maanden doe ik intensief research naar compassie in het rechtssysteem voor een lange documentaire die geproduceerd wordt door Mintfilm.

 

2018

Dit jaar ben ik begonnen met het maken van "schooldocumentaires" voor groep 8 maak ik op aanvraag een afscheidsfilm met de kinderen uit de klas over hun klas. Kinderen denken zelf mee over vorm en inhoud.

In juli van dit jaar verscheen er een gastcolumn van mij in het Tijdschrift voor Conflicthantering over het belang van 'het verhaal'.

2018 was een jaar van veel research, investeren en inzicht. Zowel professioneel als persoonlijk.

 

Ook ben ik in 2018 begonnen met het maken van een graphic novel in samenwerking met Lenneke Hoope. Ik teken en schrijf over haar leven met borstkanker in 2014 en 2015.  Op dit moment (2020) zijn we in gesprek met verschillende uitgevers.

 

2017 We doen het zelf wel festival 50 min. (HUMAN)

Samen met collega Susan Koenen maakte ik een documentaire-verslag van het "We doen het zelf wel festival".

 

2016-2017 We doen het zelf wel  6x 30 min. (HUMAN)

Samen met collega Susan Koenen maakte ik een 6-delige serie over burgers die zelf oplossingen bedenken en uitvoeren voor maatschappelijke problemen die de overheid niet aankan of niet oplost.

eindmontage en vormgeving: Suzanna Noort

 

2015   Lang Leve het Boeddhisme! 60 min. (BOS, NPO2)

In deze persoonlijke documentaire, die ik maakte met collega Susanne Helmer, onderzoek ik wat de Boeddhistische Omroep tijdens hun bestaan heeft willen overbrengen en wat wij gaan missen nu zij gaan verdwijnen.

 

2014 Onder de sterren was ik thuis 15 min. (IKON)

Een jeugddocumentaire in de serie Mensjesrechten. De 14-jarige, Afghaanse Ilia woont met zijn moeder op een kamer van twee bij twee meter. Hij verlangt terug naar zijn oude, welvarende leven in Afghanistan, maar daar is het te gevaarlijk geworden voor zijn familie.

camera; Aage Hollander

geluid: Susanne Helmer

 

2014 Zodra ik buiten kom 55 min. (HUMAN/IDTV)

Een documentaire over het wel en wee van moeders in detentie die zo goed en zo kwaad als het kan contact proberen te hebben met hun kinderen buiten de muren.

camera; Aage Hollander

geluid: Susanne Helmer, Benny Jansen

montage: Christien Houbiers

 

2013 Brief voor de Koningin 15 min. (IKON)

Een jeugddocumentaire in de serie Mensjesrechten. Queen Mba uit Nigeria woont illegaal in Nederland en schrijft een brief aan koningin Maxima om haar te vragen met het helpen zoeken naar een vaste woonplaats.

camera; Aage Hollander

geluid: Susanne Helmer

graphics: Suzanna Noort

 

2013 Doen&Laten II 3 x 30 min. (BOS)

Een zoektocht naar de schade die stress toebrengt aan ons lichaam en onze geest en een zoektocht naar een andere manier van leven. Deze serie maakte ik in samenwerking met collega Susanne Helmer.

 

2012 De moeder van Jan 16 min. (NCRV/Hollandse Helden)

Jeugddocumentaire over Jan wiens moeder door toedoen van haar ex-vriend in de gevangenis zit. Jan wil weten hoe het echt met zijn moeder gaat en besluit een gesprek met haar te hebben.

camera: Aage Hollander

geluid: Susanne Helmer

 

2012 Doen&Laten 3 x 30 minuten (BOS)

In deze 3-delige serie onderzoek ik hoe het komt dat de zoektocht naar geluk vaak zoveel stress oplevert. Deze serie maakte ik in samenwerking met collega Susanne Helmer.

 

2011 Echte mannen huilen niet 30 min. (BOS)

Een documentaire over vuilnismannen die besluiten een meditatie training te gaan doen om hun problemen de baas te worden.

 

2010/2011 Sunny Side of Sex (VPRO/Viewpoint Producties)

In deze serie van Sunny Berman was ik researcher, cameravrouw, editor en deed ik ter plaatse productie. De serie gaat over vrouwen en seksualiteit en we filmen daarvoor in vier verschillende landen: Uganda, China, India en Cuba. Ik doe zowel camera als montage.

 

2009 Astronaut 19 min. (EO/IJswater Film)

Een jeugddocumentaire over de 10-jarige Joost die heeft besloten de wereld te laten zien wie hij werkelijk is.

camera: Daniel Bouquet

geluid: Susanne Helmer

 

2009/2010 Helder (Teleac)

Voor het programma Helder van Teleac maakte in korte semi-wetenschappelijke reportages.

 

2008/2009 Rebel in Pak 60 min. (VPRO/IdtV)

Documentaire over de ambassadeur van Irak. Hij kwam in de jaren ’70 als gevluchte Koerd naar Nederland en woonde bij mijn ouders (toen studenten) in huis. Hij bleef actief in het Koerdische verzet afwisselend als pasjmerka in de bergen van Noord-Irak dan weer in het buitenland om steun te zoeken voor de Koerdische zaak. Na de val van Sadam werd hij aangesteld als ambassadeur in ons land.

De film volgt hem in het jaar dat hij besluit af te treden en de balans opmaakt na 5 jaar oorlog in Irak.

camera; Sal Kroonenberg

geluid: Sander den Broeder

montage: Christien Houbiers

 

2007 Meisjes met Jongensdromen 25 min. (KRO)

Jeugddocumentaire over een tweeling van 13 jaar, Paola en Yvette, die maar één doel hebben en dat is profvoetballer worden.

camera: Sal Kroonenberg

geluid: Sander den Broeder

montage: Christien Houbiers

 

2006 Fan fier en fierder 12 min. (Omroep Friesland/IdtV)

Documentaire voor Omroep Friesland voor een serie over Friesland en water. De documentaire vertelt het verhaal van een fierljeppende tweeling uit een klein dorpje die zich verbonden voelen met de grond waarop zij wonen en de traditie die hen voortbracht.

montage: Christien Houbiers

 

2006 Profiel 35 min. (KRO)

Portret van Francine Oomen, kinderboekenschrijfster. Is 18 oktober uitgezonden op NL1 door de KRO.

Francine Oomen is meer dan de best verkopende kinderboekenschrijfster van Nederland alleen.Zowel in haar boeken als op haar website (die door miljoenen per jaar bezocht wordt) heeft ze een boodschap: “neem je verantwoordelijkheid!” En niet alleen voor jezelf, maar ook voor de wereld.

 

2005/2006 See yourself (NPS/Boschfilm)

Serie over het VMBO en MBO. Komt in december 2006 op televisie. Het bestaande beeld van het VMBO/MBO is maar een heel klein deel van hoe de jongeren die deze opleidingen volgen deze wereld beleven. Maar door dit negatieve beeld, voelen zij zich vaak wèl minderwaardig. Wat leeft er nu echt bij deze jonge mensen? Deze vraag wordt op verschillende manieren beantwoord in de serie.

 

2005 Profiel 35 min. (KRO/Human. Omroep)

Portret van Elena Simons, maatschappelijk uitvinder. Op 12 oktober 2005 op NL1. Elena is een wereldverbeteraar, maar eentje mèt humor. Zij nodigt u uit op een nieuwe manier naar uzelf en alle grote wereldproblemen te kijken èn ze op te lossen.

 

2003-2005 Ik heb een plan 6x25 min. (Human. Omroep & Column Producties)

Programma over 6 jongeren (tussen de 17 en 22 jaar) die iets willen veranderen in maatschappij. Samen met collega Susan Koenen heb ik dit programma bedacht, geregisseerd, gefilmd en gemonteerd.

 

2004-2005 The Making Of “Vet Hard” (Yorin & Column Producties)

Regie en samenstelling samen met collega Susan Koenen.

 

2000-2003 De Achtste Dag (Human.Omroep & Bromet en Dochters)

Regie en samenstelling (research, camera en montage) en presentatie van verschillende reportages. De nadruk lag hierbij voor mij vooral op reportages over dierenwelzijn en milieu.

Opdrachtfilms

 

2018

Design the courtroom (UVA)

Film over studenten Rechten en studenten van de Rietveldacademie die samen een nieuwe rechtszaal ontwerpen, gebaseerd op empathie en vertrouwen.

 

2017-2018

Operatie Zohre (Stichting Marjolijn van Heemstra)

Rondom de voorstelling "Zohre een Afghaans Nederlandse Soap" maakte ik korte documentaires die de worsteling van nieuwkomers met de Nederlandse maatschappij laten zien.

 

2016

Hind&Mahmood

Voor de website "Dit had mij ook kunnen overkomen" maakte ik een korte documentaire, gedraaid op 8mm over de familie Mobayed die net aangekomen waren in Nederland na een vlucht uit Syrië.

 

2012 -2014

Van Loon, een huis dat werkt

In opdracht van het museum Van Loon in Amsterdam ontwikkel ik acht films die gaan over oude ambachten die nog steeds worden ingezet bij onderhoud van het huis Van Loon op de Keizersgracht.

 

2010

Voor Jeugdriagg Haarlem maak ik dit jaar 8 verschillende filmpjes over stoornissen kinderen en tieners, die meer inzicht moeten geven over de hulpverlening en de klachten.

 

2009

Een internetproductie met Pierre Bokma en Isabelle van Bruggen, een meisje dat net uit huis was geplaatst. Zij praatten over waar zij hun innerlijke kracht vandaan halen en hoe zij dat inzetten.

 

2008

'Kom je ook?'

Film over een kader-praktijkschool in Rotterdam van 15 minuten. I.s.m. leerlingen met als doel het promoten van de school.

 

2006

Vijf korte filmpjes vor op de website van investeringsbank NIBC.

Doel: werven van studenten als toekomstige werknemers van de bank.

 

2005

Hou je hoofd cool

Film voor de politie Haaglanden waarin probleemjongeren vertellen over misdaad en straf. Deze film wordt vertoond op scholen in heel Nederland om jongeren te motiveren op het rechte pad te blijven.

 

2005

Mag het ietsje meer zijn?

Film voor de Stichting Cognitief Talent over hoogbegaafde kinderen die op school te weinig uitdaging hebben (gekregen).

Doel: Meer begrip kweken voor hoogbegaafde jongeren en hun belevingswereld.

 

2003

Promotie-film voor Medical Care for Children in Eastern Europe.

In Oezbekistan maakte ik een film over achterstallig onderhoud in kindertehuizen in Tasjkent en de gebrekkige gezondheidszorg in het algemeen in Oezbekistan.

Doel: Geld voor de stichting binnen halen.

 

2003

Caesar op Lowlands.

Voor de band Caesar maakte ik een ‘roadmovie’ rondom hun optreden op het Lowlands festival.

 

1999-2000

10 reportages voor Het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland Nicaragua.

Met 4 collega’s woonde en werkte ik een half jaar in Nicaragua om te bekijken hoe de ontwikkelingshulp na orkaan Mitch (1998) op

gang kwam.